Reportáže z turnajů
 
Naši partneři

Pétanque odkazy

Vše podstatné o dění v našem klubu

TŘETÍ ODDÍL PETANQUE,z.s.
Jsme členem ČESKÉ ASOCIACE PÉTANQUE KLUBŮ
Albrechtický pohár 2024

Vytvořil: 13.10.2024 | Jiří Ulmann

Černé uhlí má od 18. století rozhodující úlohu v dějinách města Karviné i celého Karvinska. Objevu uhlí vděčí Karvinsko za svůj neobvyklý rozvoj, kdy z několika malých, nevýznamných obcí vyrůstají velká průmyslová města a převážně zemědělská oblast se mění ve velké průmyslové centrum. K prvnímu známému nálezu kamenného uhlí v Karviné došlo už v roce 1776, třináct let poté, kdy bylo objeveno ve Slezské Ostravě. Kutat na Karvinsku začal majitel karvinského panství hrabě Jan Edrmann Florian Larisch a po něm hrabě Jan Josef Antonín Larisch (od roku 1791 Larisch – Mönnich). … a malá ukázka z nově připravované rubriky “No i fajront. Vyfarame a deme na jedno, cype.”  

Pohár albrechtický – petanque vždycky, prakticky.

V sobotu 12.10. (mimochodem slavil narozeniny náš přítel Petr Janík, takže přejeme opožděně VŠE NEJ) pořádal PAK Albrechtice tradiční regionál dvojic Albrechtický pohár. Jako v letech minulých se jednalo o turnaj mezinárodní, neboď mezi třiceti čtyřmi týmy byli i zástupci z Polska (6 týmů) a Slovenska (2,5) a do plné  kapacity (36) chyběly nečekaně dva týmy. Kvalita turnaje byla necelých třicet, protože opravdu velkou konkurencí byl velmi silně obsazený turnaj v Lipníku (65 dvojic a kvalita přes 47). Přes to všechno byli v Albrechticích k vidění výborní borci, kteří mají na svém kontě nejednu “bednu”, jako například poláci Łukasz Bugaj, Adam Gajda; slováci Dana Klučiková, Peter Anger a pochopitelně naši Vašek Valík, Miro Krpec, David Faltýnek, Yvonne Marečková aj. Kromě tradičně výborného jídla a pití pořadatelé připravili čtyři padesátiminutová kola švýcara s postupem do KO 16, dohrávky o pořadí ve skupinách po čtyřech, poháry pro tři nejlepší týmy, drobné ceny pro prvních osm týmů a spoustu, spoustu pohody. TOP Orlová vyslala do Albrechtic velmi nečekaně pouze 2, slovy DVA plejery a to je poměrně tragická účast na tomto skoro domácím turnaji, který máme praktickky za humny. Ano tipovali jste správně, byli to opět Dave a Strejda. Dave se představil ve dvojici s domácím Vojtou Žiakem, Strejda vytvořil pár s adamovským, z minulého turnaje bramborovým Karlem Mrlinou. Jak se tedy orlovákům v tomto tradičním a velmi oblíbeném turnaji dařilo?  Nutno říci předem, že to nebylo špatné.

Složení a umístění týmu s orlovskou účastí.

Dave, Vojtěch Žiak (PAK Albrechtice)      - po švýcaru se skóre 3:1 postupové 5. místo, poté potvrzené i v dohrávkách. Tedy páté místo – slušné.

Strejda, Karel Mrlina (FENYX Adamov)    - po švýcaru se skóre 2:2 14. místo a postup s odřenýma ušama. V káóčku byli k nezastavení a vydřeli konečné výborné 3. místo.

Výsledky turnajů čtěte na http://czechpetanque.cz/terminova_listina.html

Zaujalo nás: Spanilá jízda Luboše Ruska s mladou Rozárkou, kteří se z 15. místa po švýcaru prodrali až do finále, kde podlehli “krumsíňákům”. Bylo vidět, že jsou ještě načuchí Španělskem a jejich euforie jim pomohla zdolat mnohem zkušenější soupeře. Bravo.

Hláška dne: Po skončení švýcara hlásil Jaryn (nebo né, myslím, že jo): “ Tvl nám by nepomohlo, ani kdyby se postupovalo do KO 32 !!!” No co nevyšlo no.  

3x stručně s: Juraj Adler               - PRÁSK

Nejoblíbenější spoluhráč                   - Lucie Adlerová

Nejlepší jídlo                                    - rizoto

Čím jsi chtěla být v dětství                - popelář

Tak příště ještě jeden Slovák, Jarča z Moravy a poté nová rubrika. Jaká?

Rekapitulace: Albrechtická hřiště upravená, čitelná; počasí po celý den super prima; snídaně a oběd jako vždy výborné; další jídlo a pití k dispozici v restauraci; organizace a systém hry bez připomínek; TOPácký výsledek výborný;  Organizátorům poděkování za opravdu velmi pěknou petanque sobotu, ale to jsme konec konců čekali.  :)

Děkujeme.                                                                                                                                                                

Koulím zdar váš Strejda.                                                                                              

P.S. Zaši dzurke pokal mala, mama Zoše nakazala. (Slezské pžísloví)