Reportáže z turnajů
 
Naši partneři

Pétanque odkazy

Vše podstatné o dění v našem klubu

TŘETÍ ODDÍL PETANQUE,z.s.
Jsme členem ČESKÉ ASOCIACE PÉTANQUE KLUBŮ
O pohár Filozofické fakulty UP 2024

Vytvořil: 22.9.2024 | Jiří Ulmann

Naše srdce jsou smutná z dramatických osudů lidí při letošních povodních. Bezmoc, zoufalství, strach a úzkozt lidí, kteří se stali oběťmi, nebo mají v zasažených oblastech své blízké. Pýcha a hrdost na profesionální práci a nasazení všech záchraných složek, někdy až za hranicí sebeobětování. Stovky tisíc domácností bez proudu a teplé vody, tisíce evakuovaných a stovky lidí, kteří přišli o své domovy na straně jedné. Na straně druhé několik, jak to říci slušně, prostě debilů, kteří si chtěli v rozvodněné řece zaplavat, nebo ji sjíždět na paddleboardech. Trestuhodně tak přidělávali hasičům a záchranářům práci, které i bez toho měli až nad hlavu. A pro rabující hyeny ty nejvyšší tresty. Škody budou jistě astronomické, ale v hlavě straší otázka: "Udělali jsme za 27 let od povodní v roce 1997 opravdu vše co bylo možné, potřebné a nutné?"  :(((

HRODE Krumsín – druhý turnaj, no prosím.                                  

Ale život jde dál a nezaměstnané ruce – ďáblova dílna. Naštěstí již za pěkného počasí uspořádal HRODE Krumsín ve stínu událostí nedávných, světe div se, letos už druhý (snad to tak zůstane) regionální turnaj v petanque s mezinárodní účastí. Za nápadem uspořádat turnaj, jak sám název napovídá “O pohár Filozofické fakulty UP” se skrývá zřejmě iniciativa Ptáčkovic rodiny a nutno říci - stálo za to. Stále častější “Kanáry” pro prvního kdo udělil, ceny pro doplňkový turnaj plasérům, pochopitelně ceny pro vítěze, no a v neposlední řadě hřiště na kterých by si užili i borci Ecce Homo. Takže jen houšť novým turnajúm, jen houšť ochotným organizátotům. V krásném zámeckém parku empírového zámku v Čechách pod Kosířem (navzdory názvu leží na Moravě cca patnáct minut autem severozápadně od Prostějova) se utkalo padesát šest dvojic v pětikolovém švýcaru o postup do KO 8. Kvalita turnaje byla nad čtyřicet a k vidění byli borci jako například Kauca, Jakeš, Krpec, Daněk, Faltýnek, Ševčík. Psát, že se z orlovských borců zůčastnil Dave a Strejda mi opravdu přijde, jako nosit pověstné dříví do lesa. No co už. Takže, Dave spojil síly s domácí, stále se lepšící, Eliškou Ptáčkovou a Strejda vsadil rovněž na domácího borce “bedniče” Marťu Pírka.

Složení a umístění týmů s orlovskou účastí.

Dave, Eliška Ptáčková (HRODE Krumsín) - po švýcaru se skore 4:1 první nepostupové 9.místo. Opravdu škoda, že postupovala pouze osmička. Zase chyběl klasicky jeden “bucholec”. Fakt smůla, no co už.

Strejda, Martin Pírek (HRODE Krumsín) – po švýcaru skore 1:4. Tady by nepomohlo, ani kdyby postupovala třicetdvojka, bo 48.místo. V posledním zápase, kdy už o nic nešlo potěšila Strejdova skvělá střelecká bilance, kdy dal neskutečných deset z deseti.

Výsledky turnajů čtěte na http://czechpetanque.cz/terminova_listina.html

Zaujalo nás: Je potěšující, že týden po katastrofických povodních si našlo na turnaj cestu celých padesát šest týmů a nikdo nelitoval. Inu, když petanque miluješ, není co řešit.

Hláška dne: Koule si na hřištích v mnoha případech fakt dělaly co chtěly, někdy i co nechtěly. V jedné chvíli, kdy už se zdálo, že koule skoro stojí volal Strejda: ” Označ to! Označ to dřív, než se to zas odkulá! Dělej!” V tomto případě to klaplo.  :)

3x stručně s: Radomíra Němečková alias Kača - SKP Hranice VI. - Valšovice

Nejoblíbenější spoluhráč                                      - Jiří Gratcl

Nejlepší jídlo                                                       - kulajda

Čím jsi chtěla být v dětství                                   - veterinářka

V příští reportáži se dovíte, kterápak chtěla být v dětství letuškou.                                                                     

Rekapitulace: Hřiště v zámeckém parku zákeřná; počasí skvělé; snídaně fajn, oběd výborný; další občerstvení k dispozici na místě; organizace a systém hry OK, ale i přes pět kol švýcara je postup do KO 8 pro 56 týmů velmi drsný; TOPácký výsledek ano i ne.  Organizátorům se i přes nedávné povodně díky dobře zvolenému místu turnaj velmi povedl. Děkujeme.

Koulím zdar váš Strejda.                                                                                              

P.S. Drž se dál od lidí, kteří se chtějí jen podělit o stížnosti, problémy, katastrofy, obavy a pomluvy.