Reportáže z turnajů
1.9.2024     VARS CUP 2024
18.8.2024     Grand Prix Labe 2024
11.8.2024     Mozartovy koule 2024
 
Naši partneři

Pétanque odkazy

Vše podstatné o dění v našem klubu

TŘETÍ ODDÍL PETANQUE,z.s.
Jsme členem ČESKÉ ASOCIACE PÉTANQUE KLUBŮ
VARS CUP 2024

Vytvořil: 1.9.2024 | Jiří Ulmann

Brno, nebo Olomouc. Před několika staletími bylo Brno po dlouhou dobu ve sporu s Olomoucí o postavení hlavního města Moravy. Tento spor zřejmě zapříčinil kníže Břetislav I., který v roce 1055 rozdělil Moravu na dvě navzájem nezávislá území, olomoucký a brněnský úděl. To vedlo k decentralizaci moci a vzniku  dvou center na Moravě. Pozice hlavního města Moravy byla stále nejasná, přestože oficiálně byla vždy první uváděna Olomouc. Byla totiž větší a ekonomicky silnější. Roku 1642 se Olomouc vzdala švédskému vojsku a tím těžce upadl její politický význam na Moravě ve prospěch Brna. Avšak konečné vyřešení sporů o hlavní město Moravy mezi Brnem a Olomoucí náleží až markrabímu a císaři Josefu II., který v roce 1782 přiznal nárok na označení Brna hlavním městem trvale. To bylo později potvrzeno i zemskou ústavou

Na hrad Veveří – dostanou se jen někteří.       

Jen velmi těžko bychom mezi místy, kde se v současnosti pořádají petanque turnaje našli podobný genius loci, jaký má Veveří. Jeho zvláštní, neopakovatelná, jedinečná atmosféra má své kouzlo a je zcela vyjímečná. V sobotu 31.8. zde uspořádal Carreau Brno pro mě nejprestižnější turnaj kategorie prestige a pravděpodobně jedinou superprestige v Česku. Na velmi těžkých hřištích v podhradí státního hradu Veveří se sešlo šedesát sedm tripletů a kvalita turnaje byla těsně nad padesát. Borci z Maďarska, Anglie, Slovinska, Holandska, Slovenska, Polska, Bulharska a pochopitelně kompletní česká špička (z TOP 15 všech patnáct) bojovali v pětikolovém švýcaru s limitem šedesát minut o postup do KO 16, které se hrálo již nahoře v Příhrádku. Pořadatel Carreau Brno avizoval prize money, hodnotné věcné ceny, trička pro nejlepších osm týmů, poháry po první čtyři a putovní pohár pro vítěze. Kvalifikovat se do turnaje (na základě síly týmu) a posléze postoupit do dohrávek nahoře na hradě je prioritou každého plejera. Je proto s podivem, že z klubu s třicetiletou tradicí a jednoho ze tří zakladatelú ČAPEK se zůčastnili tohoto superturnaje opět pouze dva borci a to Dave a  Strejda. Dave vsadil na poměrně osvědčenou sestavu s kulovým bleskem Ráďou Skopym a krumsínským žralokem Fanou Krpcem. Strejda se domluvil s dalšími krumsíňáky Mirem Krpcem a Davem Halooz Falťasem. Oba triplety s jasnými ambicemi na postup do KO16. Byly však naplněny? Dařilo se v přetěžké konkurenci? Nepřevládla únava z dlouhé sezony? Jaké pozice si vydobyli po švýcaru? Jak dopadly triplety celkově?

Složení a umístění týmů s orlovskou účastí.

Strejda, David Faltýnek, Miroslav Krpec (oba HRODE Krumsín)        - 2:3 a 49. místo, velmi slabé.

Dave, Radek Skopal (Kulový blesk Olomouc), František Krpec (HRODE) – 2:3 a 53. místo, taky slabé                   

Výsledky turnajů čtěte na http://czechpetanque.cz/terminova_listina.html                                                          

Zaujalo nás: Zajistit na turnaj české prestiže (superprestiže) tak kvalitní zahraniční konkurenci, zvláště v době dovolených nebylo jistě pro pořadatele jednoduché (třináct tripletů ze sedmi zemí). Jasně to vypovídá o tom, jaké renomé si turnaj za dvacet jedna let existence vydobyl.

Hláška dne: Při jedné nejasné pozici koulí hlásil Čolek: “Jsme tam a kdo nevěří, ať to změří.” Změřili a měl pravdu hošan, byli tam.  :))

3x stručně s: Jana Burešová řečená Buja   - HAPEK

Nejoblíbenější spoluhráč                               - Pavel Bureš

Nejlepší jídlo                                                - tortila Kentucky

Čím jsi chtěla být v dětství                            - zdravotní sestra

V příští reportáži dovíte, kdo jí nejraději rajskou.

Rekapitulace: Hřiště na parkovišti pod hradem těžká, nečitelná; počasí jak to říct – no hic jak c.p, ale sprcha z hradní studny byla skvělá; snídaně fajn a oběd volitelný dle předchozí nabídky; další jídlo a pití k dispozici; organizace a systém hry bez připomínek; TOPácký výsledek velmi slaboučký. Brněnským organizátorům pomyslný klobouček, protože uspořádat turnaj takovéto ůrovně je opravdu nesnadné. Köszönöm, thank you, hvala, bedankt, ďakujeme, dziękujemy, благодаря ви, prostě děkujeme.                                                                                                                                                                                                               

Koulím zdar váš Strejda.                                                                                              

P.S. Skutečnou hodnotu zdraví poznáme, až když ho začneme ztrácet.