Reportáže z turnajů
1.9.2024     VARS CUP 2024
18.8.2024     Grand Prix Labe 2024
11.8.2024     Mozartovy koule 2024
 
Naši partneři

Pétanque odkazy

Vše podstatné o dění v našem klubu

TŘETÍ ODDÍL PETANQUE,z.s.
Jsme členem ČESKÉ ASOCIACE PÉTANQUE KLUBŮ
XX. O brněnskou kouli 2015

Vytvořil: 30.5.2015 | Kamil Jurišta

Šestadvacet trojic dorazilo v sobotu do Ratišovic na Znojemsku, aby spolu přátelsky zápolily v jubilejním dvacátém ročníku jednoho z nejstarších českých turnajů – Brněnské kouli. Ta bude na 21. ročník čekat v Orlové díky Marku Olšárovi, Davidu Bačovi a Jiřímu Ulmannovi.

Dvacátá Brněnská koule byla od počátku koncipovaná jako „narozeninový“ turnaj. Jediné, co na něm chybělo, byl narozeninový dort. Ten totiž hráči Kulového blesku zapomněli v Olomouci. Na jedinečné tvarůžkové specialitě si tak nakonec pochutnali maturanti na svém večírku, který patrně skončil dřív než večírek Fňáků, jenž někteří protáhli do šesti hodin ráno.

brněnská koule-hra

 

„Budeme hrát ve čtyř a pětičlenných skupinách buď do jedenácti, nebo do třinácti bodů, podle počtu týmů ve skupině, s postupem do děravé šestnáctky,“ oznámil na nástupu Petr Stoklásek jako ředitel turnaje. I když to zprvu vypadalo jako legrace a prezident pořádajíícho klubu i asociace pak už fungoval spíše jako dýdžej, s přibývajícími zápasy hráči začali spekulovat, kdo a jak z šesti skupin postoupí.

Nečekaný vítěz

Ráno jsme si přáli postoupit aspoň do šestnáctky,“ přiznal skromné plány před zahájením finále David Bačo. To už na koule dávno dopadal měsíční svit. Orlovští nakonec porazili manžele Hájkovy s Oldřichem Mallatem 13:0.

brněnská koule - gratulace

Ranní nástup se ale protáhl. Po nezbytných organizačních pokynech se proměnil v obrovskou gratulaci. Dlouhý had hráčů se vinul k blahopřání brněnskému klubu Fňáky k dvacátým narozeninám. A dary přinášel roztodivné, veselé nálada tedy panovala už před slavnostním přípitkem.

Od prvních zápasů postupně zesiloval vítr a rozfoukával mraky v okolí. Za nedlouho ale už na to potřeboval tolik síly, že rozlámal i jeden z obrovských slunečníků, a přesto pršelo. Ale jen krátce. Odpoledne končilo zalité sluncem a hrou v trikách s krátkým rukávem.

brněnská koule-počasí

Budoucí vítězové se hladce dostali dokonce do osmičky a chodili fandit na jiná hřiště svým přátelům. Když přes třebíčské kakáče proklouzli děsně těsně do semifinále, asi by si na triplet Olšár-Bačo-Ulmann hned tak někdo nevsadil. Kromě trojice s Hájky je do závěrečných bojů doprovázel další stolínský tým Ježků a triplet Milana Haška hrajícího s Pavlem Hejlem starším a Arnoštem Fabíkem. Právě ti ale nakonec byli dalšími v řadě, které Orlované porazili. Chuť si pak spravili nad rodinným tripletem Ježků, když vyhráli zápas o bronz. „Jak jsme to mohli prohrát, to nechápu,“ divil se ještě v neděli ráno Jiří Ježek mladší.

brněnská koule-bedna

Béčko od jiného klubu

Doprovodný turnaj pro týmy, které děravá šestnáctka zaskočila, organizovalo Starobrno v čele s Karlem Rychtářem. Systém byl avizovaný jako falešný švýcar, což asi znamenalo, že to byl švýcar bez rozmarů pana Bucholze. Po třech kolech přišlo ke slovu play-off pro čtyři nejlepší trojice, v němž si nejlépe se soupeři poradili Jan Charvát, Pavel Pfeffer a Martina Křičková.

Brněnská koule, hrávaná kdysi v Botanické ulici, v průběhu let několikrát změnila boulodrom. Cestovala i na mimobrněnské destinace jako Ochoz nebo Útěchov. Po loňské Šelepce se tentokrát konala nejdále od Brna, ale zato v areálu s dobrým zázemím, který je přímo stvořený pro pétanque. Ratišovice byly pro jubilejní ročník nejlepší možnou volbou.

Výsledky:

1.
Marek Olšár (TOP Orlová)
David Bačo (TOP Orlová)
Jiří Ulmann (TOP Orlová)

2.
Iveta Hájková (PEK Stolín)
Martin Hájek (PEK Stolín)
Oldřich Mallat (PEK Stolín)

3.
Milan Hašek (Slope Brno)
Pavel Hejl st. (PCBD Brno)
Arnošt Fabík  (HP Třebíč)

zdroj: www.kulovyblesk.com

Komentáře
5.6.2015 13:01 camel
dobře kluci
7.6.2015 08:31 Dave
Díky :)
7.6.2015 19:05 Ulmik
Jen houšť. Takové impulzy klub potřebuje