Reportáže z turnajů
1.9.2024     VARS CUP 2024
18.8.2024     Grand Prix Labe 2024
11.8.2024     Mozartovy koule 2024
 
Naši partneři

Pétanque odkazy

Vše podstatné o dění v našem klubu

TŘETÍ ODDÍL PETANQUE,z.s.
Jsme členem ČESKÉ ASOCIACE PÉTANQUE KLUBŮ
TOP ORLOVÁ - Sezóna 2021

Vytvořil: 2.12.2021 | Jiří Ulmann

Česká asociace pétanque klubů (ČAPEK) je sportovní federací, která zastřešuje jednotlivé české kluby provozující pétanque. Vznikla v roce 1994 v Třebíči po prvním turnaji v Ratibořicích. Za oficiální datum vzniku je ale nutno brát 18. leden 1995, kdy byly zaregistrovány stanovy. Zakládajícími kluby byly PQC Ratibořice, pozdější HP Třebíč, První oddíl pétanque (POP) Praha a Třetí oddíl pétanque (TOP) Orlová, které pod stejnými názvy existují dodnes. Česká asociace pétanque klubů hráčům nabízí možnost soutěžit na turnajích různé kvality. Mnoha hráčům poskytuje prostřednictvím pétanque i dominantní životní náplň, kterou mohou úspěšně provozovat až do vysokého věku.

Kdosi se zajímal co je vlastně petanque? Pétanque je původem francouzský společenský sport pro dvě 1–3 členná družstva, která se snaží umístit koule co nejblíže k cíli - dřevěné kuličce. Kdosi se zajímal co je předností tohoto sportu? Výraznou předností tohoto sportu je to, že ho může na vysoké úrovni hrát prakticky každý (ženy s muži, starci s dětmi, i tělesně postižení se mohou zúčastňovat všech turnajů) a prakticky kdekoliv (terén hřiště je v zásadě libovolný). Kdosi se zajímal jak je to s petanque ve světě? Pétanque je dnes plnohodnotný celosvětový sport. Mezinárodní federace FIPJP (www.fipjp.com) sdružuje 94 národních asociací ze všech kontinentů. Celkem se pétanque ve světě závodně věnuje přes 600.000 hráčů.   

Sezona 2021 v číslech

Sezona 2021 byla zpočátku ovlivněna „Covidem“ a první turnaj se odehrál v Ořechu až 22.5. Poté již však následovaly turnaje v rychlém sledu ve všech kategoriích kromě CENTROPE. Členové našeho oddílu se zúčastnili 56 turnajů v různých koutech naší krásné země a navázail mnoho nových přátelství. Bez nadsázky lze říci, že se s námi po sportovní stránce již musí počítat. V této úspěšné sezoně jsme ukořistili dvě 1. místa, čtyři 2. místa, jedno 3. místo, jedno 4. místo a dalších devět umístění ve čtvrtfinále. Bravo. Děkujeme tímto našim partnerům bez  jejichž pomoci by byla účast na turnajích o poznání náročnější. Děkujeme tedy městu Orlová, Bonatrans group a.s., LEXYS soft a těšíme se na další spolupráci. Za všechny členy TOP Orlová mohu slíbit, že budeme vždy bojovat ze všech sil při dodržení zásad fair play a nezapomeneme se naším sportem hlavně bavit, ale pozor ……...   

Motto: Smích je skvělá věc, ale všechny šašky a idioty bezpodmínečně odstraňte ze svého života.

Koulím zdar váš Strejda.