Jihlava je české krajské a statutární město v okrese Jihlava, ležící na Českomoravské vrchovině a položené na někdejší česko-moravské zemské hranici, tvořené zde zčásti řekou Jihlavou. Historicky se jedná o moravské město a i dnes většina Jihlavy leží na moravské straně, pouze severozápadní okraj je v Čechách. Historické město, založené ve 13. století jako hornické s těžbou stříbra, je od roku 1982 městskou památkovou rezervací. Jihlava je od roku 2000 střediskem Kraje Vysočina. Místní Pétanque sportovní klub Jihlava momentálně čítá třicet čtyři hráče a jejich nejlepší se pohybují zatím ve třetí stovce žebříčku ČAPEK. Progres v poslední době je však zřejmý, tak “jihlaváci” držíme palce v dalším postupu žebříčkem.
Necelých 20 kilometrů západně od Litovle v krásné krajině Litovelska a Mohelnicka se nachází romantický hrad založený na přelomu 13. a 14. století. Do roku 1696 jej střídavě vlastnili příslušníci různých českých a moravských rodů, pak panství s hradem koupil Řád německých rytířů. Od roku 1945 je majetkem státu. V roce 1999 byl prohlášen za národní kulturní památku. Hrad Bouzov je plně zařízen a vybaven obrazy, uměleckými předměty, historickým i na míru vyrobeným nábytkem. Dnešní podobu typického romantického sídla s cimbuřími, arkýři, střílnami a chrliči získal hrad po rozsáhlé přestavbě v letech 1896-1910. Unikátní jsou dva funkční padací mosty a padací mříž, které mohou návštěvníci spatřit v provozu při různých slavnostních příležitostech.
Asi pět minut autem na západ od Lipníka najdeme Golf Resort Benátky nad Jizerou. 18-ti jamkové hřiště s délkou 5 814 m pro muže, 4 797 m pro ženy a 9-ti jamkovou akademií se nachází v chráněné krajinné oblasti Traviny nedaleko Benátek nad Jizerou. Golfová hřiště jsou linksového typu s unikátní akademií a nacházejí se na území bývalého vojenského prostoru, dosažitelné cca za 20 minut z Prahy po rychlostní silnici R10. Golfové hřiště je charakteristické zvlněnými fairwayemi, dlouhými jamkami, férovým rafem a členitým okolím greenů. Výzvou pro hráče je i velké množství vodních překážek v podobě šesti kaskádových jezírek. Nedílnou součástí resortu jsou také rozsáhlé tréninkové plochy a ke vstupu na toto veřejné hřiště není zapotřebí zkouška golfové způsobilosti.
Když Beraní koule, tak tentokrát na úvod jeden recept. Budeme potřebovat: 4 jehněčí žlázy, 1 cibuli, olej, ½ papriky, 1 rajče, sterilované žampiony, rajčatový protlak, mléko, pepř a sůl. Žlázy umyjeme, nařežeme na plátky, vložíme do misky a zalejeme mlékem. Dáme na 12 hodin do chladu. Potom plátky vybereme a propláchneme vodou. Na oleji spěníme nakrájenou cibuli, vložíme plátky žláz, osolíme, okořeníme, podlejeme vodou a dusíme 10 minut. Potom vložíme na nudličky nařezanou papriku, na kostky nakrájené rajče, žampiony a protlak, podľe potřeby podlejeme vařící vodou a podusíme ještě 10 minut. Podáváme s rýží. Tak dobrou chuť.